Keuringsdienst Van Waarde

Laatste aflevering
25:45
Keuringsdienst Van Waarde

Lang was het simpel: bestelde je een biertje, dan kreeg je pils. Nu is de bierkaart net zo lang als die van de wijn. Het hoekje gerstenat bij de grootgrutter is ingeruild voor een eindeloze gang goudgele rakkers. En op al die flitsende flesjes en blitse blikjes zie je telkens dr...

Keuringsdienst Van Waarde gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Seizoen 25
25:51
Plak Ierland op de bieflap of gehaktbal en de supermarkt schept erover op. Niet Duitsland, Frankrijk of gewoon Nederland. Nee: Ierland moet het zijn. Volgens de verpakkingen zou Iers bijzonder zijn vanwege de beesten, hun buitenleven en het dieet. Bij de overburen, zou het gras een stuk groener zijn. Maar waarom eigenlijk?...
25:49
Vraag bij de slijter om een fles sherry en ze moeten zoeken. Vraag om een fles whisky, rum, gin of bier dat gerijpt is op een sherryvat en de drankvoorraad blijkt bijna uit niets anders te bestaan. 'Sherry cask' noemen ze dat. Zogenaamd goed voor de smaak. Maar waar komen al die sherryvaten dan vandaan, als er zo weinig sh...
25:52
Standaard in ieder keukenkastje, al honderden jaren doodgewoon: mosterd. Goudgele scherpte in pot, gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Simpel, zou je zeggen. Maar van mosterd is er veel. Van Franse tot Limburgse, Groninger tot gewoon Grof. En wie de wikkels moet geloven zijn ze allemaal even authentiek. Aangedik...
Seizoen 24
25:52
Asterix en Obelix konden er geen genoeg van krijgen. Stoere bbq'ers scheppen ermee op. En bij de Chinees staat het standaard op de kaart: speenvarken. Vaak in zijn geheel aan het spit, als feestvarken. Maar wat voor varken eet je eigenlijk? Keuringsdienst van waarde over buitenbeentjes bij de varkensboer en babyvarkens in ...
25:34
Volgens de ouders en verzorgers is het simpel: alleen het allerbeste is goed genoeg voor de baby. Producenten van potjes en pakjes prijzen hun product daarom aan met bijzondere beweringen. Eéntje zegt zelfs dat al hun groente en fruit van speciale babyvelden komt. Boerenakkers en boomgaarden midden in de natuur. Ver van sn...
25:50
Bij de bakker komt het voor de bakker: vers brood. Maar de super kan het beter. Daar liggen broden die het veel langer zouden kunnen dan normaal: vers zijn. Van krentenbol en casino tot volkoren. Er is lang vers en extra lang vers. Lang lekker en lekker nog langer lekker. Maar hoe ze dat doen? Dat verklappen de zakken lekk...
25:52
Komt allen tezamen en eet: kalkoen. Iedere kerst prijkt die weer op het menu. Hele grote vogel, gevuld met van alles, gegaard in de oven. Maar waar komen al die kalkoenen zo plotseling rond de feestdagen vandaan? Keuringsdienst van waarde steekt zijn snavel in een wereld waar de sterren ver te zoeken zijn.
25:49
Zonder olie zit de thuischef met de gebakken peren. Precies daarom hebben de supers veel verschillende flessen op voorraad. Vloeibaar vet, uit talloze planten geperst. Er is olie van zonnebloem en olie van soja. Olie van raapzaad en olie van pinda. Voor bakken en voor braden. Voor frituren en wokken. Maar wat is eigenlijk ...
25:27
Stoelen, spiegels, lampen. Japandi, bohemian of gewoon scandi: geen interieur dat zichzelf serieus neemt kan nog zonder: rotan. Van lampen tot manden en van tafels tot stoelen. Volgens het etiket altijd duurzaam. Maar wat is het eigenlijk, dat rotan? De Keuringsdienst van waarde duikt de rimboe in en ziet hoe de tropen wor...
25:52
Soms komt die nog uit het wild, meestal is die gekweekt: gerookte zalmfilet. Vis: in gevangenschap grootgebracht in Noorwegen of Schotland, gerookt bij een rokerij. Maar waarom liggen er in elke super tenminste twee soorten zalmplakken? Eén duur en één goedkoop? Een kweekzalm is toch een kweekzalm? En roken toch roken? De ...
25:55
Wie wil wildplukken kan de laarzen thuislaten. Zelfs in de keurige schappen van de supers ligt het volop: wild fruit. Van wilde perziken tot wilde abrikozen en van wilde bessen tot wilde bramen. Maar hoe wild is dat wild eigenlijk? De Keuringsdienst van waarde wil het weten, trekt de wildernis in en plukt wilde vruchten vo...
25:56
Het is de Nederlander met de paplepel ingegoten: saté. In geen buurland op de kaart, hier bij elk etablissement te bestellen. Maar vraag wat saté eigenlijk is en men staat met de mond vol tanden. Is het de stok, de saus of het vlees? Knap lastig en het wordt nog ingewikkelder in de winkel. Er is satékroepoek en satésalade....
25:59
Van nepgehakt tot havermelk, in koeienletters staat het op vele fabricaten voor de vega's onder ons: met vitamine B12. Belangrijke vitamine waarvan de mens niet zonder kan. Van nature verstopt in vlees of zuivel, nu dus kunstmatig toegevoegd. Maar wat is het eigenlijk? Keuringsdienst van waarde stelt een simpele vraag over...
25:41
Schimmel is schrikken. Tussen de badkamertegels, in de koelkast of op de boterham. Weg moet het, want vies en gevaarlijk. Maar stop de schimmel in een kaas met een dure naam en plots trekken we maar wat graag de portemonnee. Schimmelkaas dus. Supers en delicatessenzaken zien er blauw van. Maar waar komen al die schimmels e...
25:53
Van alle warme dranken is er geen één zo talloos als thee. Zelfs wanneer de leut iedere dag een ander smaakje zou kiezen, kan die maandenlang teren op het theeschap. Van earl grey tot appel-aardbei en van gember-citroen tot karamel-peer. Maar hoe komen al die doodsimpele theeblaadjes aan al die complexe smaken? Keuringsdie...
25:47
De zoetekauw kan niet zonder: kaneel. Van gebak tot kruidnoot. Ontbijtgraan tot speculaas. Gelukkig dus, dat er heel wat te kiezen valt. Er is kaneelstok en gemalen. Duur en goedkoop. Zoet en bitter. En dan staat er op sommige pakjes nog iets bijzonders: Ceylon. Maar wat is eigenlijk het verschil? Keuringsdienst van waarde...
25:58
In Nederland heet brood 'brood'. In Frankrijk noemen ze het pain. Toch is pain ook hier mateloos populair. Dagelijks gaan er in onze polders vele Franse broden warm over de toonbank. Brood verkopen onder Franse vlag, blijkt bon ton. Er is pain boulogne en pain bastille. pain triomph en pain levain. Keuringsdienst van waard...
25:43
Geef de carnivoor iets te kiezen en het kauwen delft het onderspit: mals moet het zijn. Het toverwoord voor supers en slagers. Hun biefstuk, riblap of bavette zou botertjezacht zijn. Sommigen geven zelfs garantie. Niet mals, geld terug. Maar hoe kunnen ze dat beloven? Keuringsdienst van waarde zet zijn tanden in mals vlees...
Archief